Widget Image
Tomas-komerc d.o.o.
Misija kojom se vodimo je kontinuiran rad na usavršavanju i održavanje koraka sa inovacijama u svojoj oblasti.
Nove usluge koje uvodimo, tehnologije koje primenjujemo i svaka naša promena i stalno prilagođavanje usmereni su ka našim kupcima i njihovim potrebama.
Kontaktirajte nas
tomaskomerc@gmail.com
+381 14 232 669
RADNO VREME: 08:00 - 17:00
ADRESA Jakova Nenadovića 81, Valjevo
POZOVI: +381 14 220 271
 

Blog

TOMAS KOMERC / Korisne informacije  / Zimske gume – sve što treba da znate pre nego što ih kupite

Zimske gume – sve što treba da znate pre nego što ih kupite

Sneg, led i jaka kiša; vožnja u opasnim uslovima često čak i najbolje vozače čine nervoznim.

Montiranje zimskih guma unapređuje bezbednost u vožnji i može biti rešenje koje ste tražili.

Kupovina seta zimskih guma se može činiti kao značajna finansijska obaveza pa ćete sigurno želiti da imate što je više mogućih praktičnih informacija o prednostima i mogućim manama zimskih guma.

Zašto investirati u zimske gume?

Kupovina seta zimskih guma predstavlja važnu investiciju u vašu sigurnost. Zimske gume su specijalno dizajnirane da pruže optimalne performanse pri temperaturama ispod 7 stepeni Celzijusa. One su oblikovane tako da maksimiziraju vuču na snegu i ledu zahvaljujući dubljim i širim šarama koje sadrže specijalne žlebove na blokovima šara. Ove karakteristike omogućavaju bolje prianjanje i stabilniju vožnju u zimskim uslovima.

Zimska guma – detaljan pregled činjenica:

Zimske gume su neophodan dodatak za vaš automobil ako se često suočavate sa vožnjom u hladnim, zimskim uslovima. Evo ključnih karakteristika koje ih čine idealnim izborom:

 • Ima najbolje performanse na temperaturama ispod 7 stepeni celzijusa
 • Oblikovana tako da maksimizuje vuču na snegu i ledu
 • Dublja i šira šara
 • Sadrži žlebove na blokovima šara
 • Označava se znakom sa tri planinska vrha i pahuljicom

Optimalne performanse na niskim temperaturama
Zimske gume su posebno dizajnirane da pružaju superiorne performanse na temperaturama ispod 7 stepeni Celzijusa. Na ovim i nižim temperaturama, tradicionalne, letnje gume postaju tvrde i gube sposobnost efikasnog prianjanja na podlogu, dok zimske gume zadržavaju svoju fleksibilnost. Ova fleksibilnost omogućava gumi da bolje reaguje na nepravilnosti na putu, što rezultira poboljšanim prianjanjem i stabilnošću.

Maksimizacija vuče na snegu i ledu
Zahvaljujući specijalno dizajniranim šarama koje su dublje i šire od onih na standardnim gumama, zimske gume omogućavaju izvanrednu vuču na snegu i ledu. Ove šare deluju tako što “zahvataju” sneg, slično kako bi to činili snežni lanci, što pomaže u održavanju kontrole nad vozilom čak i u ekstremnim zimskim uslovima.

Napredni dizajn šara
Šare na zimskim gumama su ne samo dublje i šire, već sadrže i brojne žlebove koji su strateški raspoređeni na blokovima šara. Ovi žlebovi pomažu u efikasnom uklanjanju vode, blata i rastopljenog snega sa kontaktne površine gume, što smanjuje rizik od akvaplaninga i poboljšava prianjanje.

Simbolika zimskih guma
Većina zimskih guma je označena simbolom sa tri planinska vrha i pahuljicom (3PMSF), što ukazuje na to da guma zadovoljava stroge standarde performansi u zimskim uslovima koji su postavljeni od strane Evropske unije. Ova oznaka nije samo formalnost; ona garantuje da će gume pružiti pouzdanu funkcionalnost i sigurnost kada je to najpotrebnije.

 

Kako da zaključite da li su Vam potrebne zimske gume

Zimske gume poboljšavaju performanse Vašeg vozila u vožnji tokom hladnijih meseci u godini, ali da li ćete i koliko uložiti u njih zavisiti od određenih faktora. Način Vaše vožnje i mesto Vašeg življenja biće od najvećeg značaja.

 • Koliko često i u kojim uslovima vozite?
 • Gde najviše vozite? Na primer po autoputevima ili sporednim putevima?
 • Da li živite u oblasti gde su zimski uslovi izraženiji? Da li živite u ruralnoj oblasti ili gradu?
 • Koji su vremenski uslovi, generalno, u delu države gde živite?
 • Da li Vaš automobil vozite mahom danju ili noću?
 • Da li vozite Vaš automobil u inostranstvo?

Izvesno je da će vozačima u ruralnim sredinama koji žive u oblastima gde su često prisutni sneg ili led, trebati zimske gume. Ukoliko oštriji vremenski uslovi predstavljaju situaciju sa kojom se redovno nosite u vožnji, onda zimske gume, na primer iz linije MICHELIN Alpin, predstavljaju sjajan izbor.

Bezbednosni saveti za zimske gume

Bolje je da zimske gume kupite pre nego što počne hladno vreme, tako da Vam se ne desi da budete zatečeni bez njih. Treba da ih stavite na svoje vozile neposredno pre nego što se očekuje pad temperatura ispod nivoa od 7 stepeni celzijusa. Zapamtite da se pri temperaturama preko 7 stepeni celzijusa, zimske gume čak ponašaju lošije od redovnih guma, iz kog razloga ne treba da ih stavljate ni prekasno niti prerano. Zavisno od vremena, zimske gume je najbolje koristiti od polovine oktobra do polovine aprila.

Možete očekivati da će komplet kvalitetnih zimskih guma potrajati negde između četiri i pet godina, kada se koriste samo pola godine. Zakonski je propisano da šara na gumi ne bude ispod 1,6 mm. Dok neki proizvođači preporučuju čak i dublju šaru tokom hladnijih meseci, radi boljeg prianjanja za kolovoz, neke gume, poput MICHELIN Alpin 6, održavaju veoma dobar nivo performansi (kočenje, vuča, ubrzanje) sve dok se gume ne istroše. Iz tog razloga, preporuka je da se njihove gume menjaju kada dubina šare padne na 1,6 mm, ne pre toga. Ne samo da ćete uštedeti novac, nego je to i ekološki prihvatljivije.

Kao što je slučaj sa svim gumama, treba redovno da vršite vizuelne provere kako biste ustanovili eventualna oštećenja. Proveru da li je vrednost pritiska vazduha u gumama u skladu sa preporukama proizvođača treba vršiti jednom mesečno i pre dugih putovanja.