Widget Image
Tomas-komerc d.o.o.
Misija kojom se vodimo je kontinuiran rad na usavršavanju i održavanje koraka sa inovacijama u svojoj oblasti.
Nove usluge koje uvodimo, tehnologije koje primenjujemo i svaka naša promena i stalno prilagođavanje usmereni su ka našim kupcima i njihovim potrebama.
Kontaktirajte nas
tomaskomerc@gmail.com
+381 14 232 669
RADNO VREME: 08:00 - 17:00
ADRESA Jakova Nenadovića 81, Valjevo
POZOVI: +381 14 220 271
 

Blog

TOMAS KOMERC / Korisne informacije  / Vodič za kupovinu novih guma

Vodič za kupovinu novih guma

Da li Vaše gume izgledaju pomalo ćelavo, istrošeno ili staro?

Ako je odgovor da, možda bi trebalo razmotriti kupovinu novih guma. Analiza svih sitnih detalja koja je potrebna da bi se izabrale najbolje gume može izgledati kao nemoguć zadatak.

Međutim, to ne mora biti tako obeshrabrujuće; ovaj zgodni vodič će na jasan način predstaviti sve što je potrebno da znate kako biste doneli najbolju odluku za Vas i Vaš automobil.

Znati kada treba da promenite Vaše gume

Kada je reč o zameni Vaših guma, postoje slučajevi kada je to apsolutno neophodno usled bušenja ili oštećenja. Naravno, ovi slučajevi se moraju rešavati što je ranije moguće kako bi se izbegli rizici po Vašu bezbednost, kao i po bezbednost drugih subjekata na putu. Osim situacija kada je to neophodno, ukoliko su Vaše gume jednostavno odslužile svoje, postoji optimalno vreme za njihovu zamenu.

Nove gume nikada ne ostaju nove dugo vremena tako da će se šara na Vašim gumama istrošiti kako ih koristite. Treba redovno da vršite provere da li je šara i dalje u zakonom propisanim okvirima a čija vrednost je 1,6 mm ubacite novčić u najplići deo Vaše šare. Ukoliko ste u stanju da vidite donju spoljnu ivicu, Vašim gumama je potrebna zamena.
Ipak, najbolje je da proveru izvrše profesionalci.

Uslovi vožnje

Da li ćete se voziti mahom po gradu ili autoputu? Za vožnju po gradu potrebne su gume sa izvrsnim kočionim putem i na suvim i na mokrim kolovoznim površinama, vrhunskom ekonomičnošću potrošnje goriva, te koje se odlikuju dovoljnom dugovečnošću za česta zaustavljanja i startovanja koja su karakteristična za vožnju u gradu. Na drugoj strani, kada je reč o vožnji koja će se mahom odvijati na autoputevima i magistralnim putevima, Vaše gume moraju se odlikovati izvrsnim kočionim putevima na visokoj brzini i na suvim i na mokrim kolovoznim površinama. One, takođe, treba da garantuju udobnost, stabilnost i dobro prianjanje na put.

Uparivanje različitih guma

Mogu se desiti situacije kada nije potrebno da odjednom zamenite sve četiri gume. To je moguće u slučaju bušenja ili oštećenja, kada, može delovati privlačno da se izaberu jeftine gume koje ne odgovaraju u potpunosti profilu Vašeg automobila, a sve sa ciljem uštede novca, što se ne preporučuje. Nastojte da uvek imate pravilno uparene gume na obe osovine. Uparivanje ne znači nužno da imate potpuno iste gume, istog brenda, već gumu koja odgovara potrebama Vašeg automobila. Neadekvatna uparenost Vaših guma može uticati na rad Vašeg brzinomera, tako da ne znate kojom brzinom vozite, što utiče na dužinu kočionog puta. To će imati posledice i na upravljanje Vašim vozilom i izazivati nestabilnost pri visokim brzinama.