Widget Image
Tomas-komerc d.o.o.
Misija kojom se vodimo je kontinuiran rad na usavršavanju i održavanje koraka sa inovacijama u svojoj oblasti.
Nove usluge koje uvodimo, tehnologije koje primenjujemo i svaka naša promena i stalno prilagođavanje usmereni su ka našim kupcima i njihovim potrebama.
Kontaktirajte nas
tomaskomerc@gmail.com
+381 14 232 669
RADNO VREME: 08:00 - 17:00
ADRESA Jakova Nenadovića 81, Valjevo
POZOVI: +381 14 220 271
 

Blog

TOMAS KOMERC / Korisne informacije  / Razlike između letnjih i zimskih guma

Razlike između letnjih i zimskih guma

Zimske gume su namenski dizajnirane za hladnije uslove u kojima obezbeđuju dobro prianjanje i vuču.

Za hladne vremenske uslove smatra se svako vreme kada temperatura padne ispod 7 stepeni celzijusa.

Na ovim nižim temperaturama, zimske gume imaju bolje preformanse nego obične, ne samo kada je reč o vuči, već i kada se radi o prianjanju u krivinama i kočenju.

Delotvornost zimskih guma ne svodi se samo na sprečavanje klizanja Vašeg automobila prilikom vožnje po snegu ili na ledu, nego one obezbeđuju daleko bolje prianjanje i na suvim i na mokrim površinama pri temperaturama ispod 7 stepeni celzijusa. Testovi se sprovode na običnim gumama, uz poređenje sa zimskim gumama na temperaturi od 5 stepeni celzijusa, za kočenje na mokrim kolovozima pri brzini od 100 km/h. Ustanovljeno je da je zaustavni put vozila sa redovnim „letnjim“ gumama bio 70. 5 metara, dok je vrednost istog sa zimskim gumama bila smanjena na 65,7 metara.

Razlog za to jeste da kod običnih guma, pri hladnom vremenu, može doći do otvrdnjavanja, što dovodi do povećanja zaustavnog puta. Prilikom padavina povećana je i mogućnost pojave akvaplaninga. Zimske gume su delotvornije zahvaljujući njihovom jedinstvenom sastavu koji garantuje fleksibilnost uprkos nižim temperaturama i nepovoljnim uslovima kakvi su sneg i led. Dok je kod mekših guma poboljšano prianjanje na asfaltu, zimske gume imaju i dublje i šire šare u odnosu na obične gume. Radi još boljeg prianjanja i stabilnosti, blokovi šara imaju male žlebove poznate kao kanali.

Na zimskim gumama ćete se sresti za dve vrste simbola: slova „M+S“ kao i oznaka planine sa tri vrha i pahuljice. Iako oznaka „M+S“ upućuje da guma obezbeđuje superiorno upravljanje na snegu i blatu, ova oznaka nije povezana sa obaveznim testom performansi i može se videti i na gumama za sva godišnja doba. Oznaka tri planinska vrha sa pahuljicom (3PMSF), međutim, se sreće samo na zimskim gumama. Ovaj simbol označava da guma zadovoljava propise EU za minimalne performanse na snegu. Iz tog razloga ugledni proizvođači automobilskih guma poput kompanije MICHELIN preporučuju gume sa oznakom 3PMSF za vožnju zimi i po snegu.