Widget Image
Tomas-komerc d.o.o.
Misija kojom se vodimo je kontinuiran rad na usavršavanju i održavanje koraka sa inovacijama u svojoj oblasti.
Nove usluge koje uvodimo, tehnologije koje primenjujemo i svaka naša promena i stalno prilagođavanje usmereni su ka našim kupcima i njihovim potrebama.
Kontaktirajte nas
tomaskomerc@gmail.com
+381 14 232 669
RADNO VREME: 08:00 - 17:00
ADRESA Jakova Nenadovića 81, Valjevo
POZOVI: +381 14 220 271
 

Blog

TOMAS KOMERC / Korisne informacije  / Označavanje guma

Označavanje guma

Ako niste specijalista, shvatanje razlike između guma može biti zbunjujuće.

Kada je reč o odabiru adekvatnih guma za Vaše vozilo, postoji nekoliko stvari koje Vam mogu biti nejasne, poput veličine gume, indeksa opterećenja gume i brzinskog ranga gume.

Sve gume na spoljnoj ivici sadrže jedan set informacija. Polovina procesa kupovine guma jeste da znate veličinu guma. Kada to znate, sužavanje pretrage postaje mnogo lakše. Kao što smo rekli, sve gume imaju niz brojeva i slova ispisan na bočnom zidu, a koji predstavlja njihovu veličinu i specifikacije. Na primer, guma na kojoj je upisano 255/55 R18 105 V na bočnom zidu može se razložiti kako sledi:

  • 255 – širina gume u mm
  • 55 – odnos aspekta gume. Odnos visine prema širini odeljka Visina/odeljak = 55%
  • R – radijalna
  • 18 – unutrašnji prečnik u inčima
  • 105 – Indeks opterećenja. Maksimalno opterećenje = 925 kilograma (kg)
  • V – Indeks brzine. Maksimalna brzina = 240 km/h

Treba istaći da indeks brzine odgovara kilometrima na sat (kph), što je veličina koja se koristi na evropskom kontinentu. Kao rezultat toga, skok između brzinskih klasifikacija, može se, isprva, pojaviti nasumice kada se gleda vrednost u mph. Uvek treba da uparite Vaše gume u skladu sa najvišom brzinom Vašeg vozila.

Počev od 2012. godine, sve gume se prodaju uz upotrebu sistema obeležavanja koji podseća na sistem koji se koristi za belu tehniku. Ekonomičnost potrošnje goriva – klasifikacije se kreću u opsegu od A do G, s tim da je A najveća a G najniža ekonomičnost. Ova vrednost definiše koliko energije se gubi pri kotrljanju vozila. Na gume otpada 20% potrošnje goriva Vašeg vozila, a razlika između najboljih i najlošijih performansi može biti oko 7,5%.

  • Prianjanje na mokrom kolovozu – klasifikacije se kreću u opsegu od A do G, s tim da je A najveća a G najniža ekonomičnost.Ovaj pokazatelj upućuje na zaustavni put na mokrom kolovozu. Javlja se razlika od oko 2,5 m u zaustavnom putu pri 80 km/h između svake klasifikacije. Razlika kod gume sa oznakom ‘F’ može biti čak 18 m.
  • Buka – klasifikacija se prikazuje kao zvučnik sa tri talasne dužine i odnosi se na spoljnu buku koju stvara Vaša guma.Ukoliko je neki zvučni talas zacrnjen, onda je isti tri ili više decibela ispod propisa koji će važiti u budućnosti. Dva zvučna talase podrazumevaju usklađenost sa sadašnjim i budućim propisima, dok tri zvučna talasa znače usklađenost sa sadašnjim ali ne i sa propisima koji će se primenjivati u budućnosti.